Yin si Yang – Principiul de baza in FENG SHUI
Conceptul de Yin si Yang este primul principiu din Fengshui. Chinezii din vechime credeau ca Universul este intr-o continua miscare si ca orice putea fi explicat in termeni yin si yang.
Filozofia cu care are legatura principiul yin si yang se numeste Taoism sau Daoism. Daca in basmele occidentale, binele invinge intotdeauna raul, aceasta filozofie sustine ca binele exista exact in aceeasi masura cu raul si sunt complementare, creand un echilibru care face ca universul sa-si continue existenta.
Yin si Yang sunt doua forte aparute odata cu lumea si stau la baza universului.
Taoismul a fost infiintat de Lao Tzi sub dinastia Han, in China, in secolul II i. Hr., care spunea despre Dao (care se traduce prin „drum” sau „cale”) ca este vid, dar cand actioneaza pare inepuizabil. El este principiul absolut al universului, ce produce varietatea tuturor aspectelor ale acestei lumi, principiu echilibrator printr-o anumita ordine necesara societatii.
Tao prezinta trei fatete ale celor trei comori care alcatuiesc viata omului: esenta (trupul), energia si spiritul. De asemenea, el reprezinta forta care curge prin toate lucrurile si fiintele neinsufletite din univers.
Conceptele yin si yang nu au fost niciodata definite, ele reprezentand doua contrarii care nu pot exista unul fara celelalt. Ca si exemple pot fi: alb/negru, zi /noapte, cald/rece …etc.
- Yin este elementul intunecat, reprezentand tristetea, partea intima, femininul, noaptea sau raul. Este reprezentat prin materia stabila care este pamantul. Reprezinta principiul pasiv din natura exprimat prin intuneric, raceala si umezeala. La nivel uman simbolizeaza feminitatea si inertia. Alte trasaturi Yin: negru, iarna, frig, nord, noapte, luna, liniste, interiorizare, apa, imaginatie, intuitie, creativitate, spate, inactivitate, liniste, odihna, tristete, slabiciune, albastru, verde.
- Yang este elementul luminos, care reprezinta bucuria si fericirea, masculinul, ziua sau binele.
Yang este exprimarea fortei ceresti. Yang are calitatea de a se expansiona. El reprezinta principiul activ in natura exprimat prin lumina, caldura si uscaciune. La nivel uman, yang reprezinta masculinitatea si partea pozitiva a emotiilor. Alte trasaturi yang: alb, vara, zi, sud, lumina soarelui, miscare, exteriorizare, fata, varf, activ, ferm, analitic, exuberanta, agresiune, rosu, galben. Aceste trasaturi nu sunt exhaustive. Cu efort minim, privind cu atentie imprejur, puteti deduce si alte caracteristici care apartin fie de latura Yin, fie de cea Yang a vietii. Energia este in continua curgere si transformare, iar in decursul acestui proces ea imbraca trasaturi Yin sau Yang, in functie de conditiile in care se manifesta.
În credinta taoista, nu exista granite fixe intre yin si yang, intre fizic si spirit, intre stiinta si filozofie. Aceste doua forte, yin si yang, nu pot fi separate nicicand. Ceea ce face ca omul si lumea sa continue sa existe este tocmai balanta dinamica, armonia care functioneaza si transformarea ciclica.
Taoismul reprezinta calea prin care omul trebuie sa coopereze cu natura si cu tot ce-l inconjoara. Omul trebuie sa se inspire din natura si sa-si creeze un mod de viata asemanator. Omul trebuie sa priveasca in jurul sau, si, in functie de imprejurari, sa actioneze, sa se adapteze, pentru ca totul este intr-o continua miscare si schimbare, totul e relativ.
La origini, yin si yang defineau partea umbrita (yin) si cea luminata de soare (yang) a unui deal.
Atunci cand analizam energiile din mediul inconjurator este bine sa tinem cont ca un lucru este Yin in raport cu alt lucru care este Yang si viceversa. Acelasi lucru se aplica si la persoane si la interactiunile dintre ele. Cunoasterea principiului Yin-Yang si recunoasterea lui in natura si in interactiunile dintre oameni ne va aduce o mai buna intelegere a vietii si a posibilitatilor pe care le avem in crearea unei atmosfere armonioase atat in exteriorul, cat si in interiorul nostru.
Filosofia Taoista a sistetizat grafic principiul Yin si Yang in simbolul Taijitu. Simbolul arata interactiunea continua si fara final dintre yin si yang. Totodata, punctul negru din interiorul figurii albe si invers arata ca in fiecare dintre cele doua principii exista si opusul sau. Simbolul prezinta si procesul constant de schimbare, evolutie a existentei, roata in miscare a contrariilor si transformarea energiilor.
Crearea si mentinerea echilibrului perfect intre elementele yin si yang in noi, in locuinta noastra, in relatiile noastre si in relatiile cu mediul inconjurator este primul principiu folosit in Feng Shui.
Îți doresc armonie intre yin și yang!
Lasă un răspuns