Puterea nemarginita a florilor
Puterea nemarginita a florilor
Oare exista ceva mai sensibil, mai delicat si mai pur decat o floare? Se spune ca florile sunt „poeziile pamantului”, sunt „luminile pamantului” si chiar „bijuteriile pamantului”.
Nimic mai adevarat! Florile prin graiul lor mut sau „graiul inflorit”, cum este numit de marii scriitori, ne vorbesc mai mult decat oricine printr-o multitudine de cuvinte.
Sensibilitatea lor, culorile combinate ireal de frumos, parfumul lor suav, toate sunt calitati care ne fac sa ne simtim bine in preajma lor.
Frumusetea si parfumul florilor, precum si simbolistica lor au inspirat oamenii sa le cante, sa le picteze, sa scrie despre ele, sa le slaveasca si sa incerce sa le reproduca frumusetea naturala prin mijloace proprii care sa le redea o parte din mesajul lor angelic.
Ele au fost, din cele mai vechi timpuri, un subiect important pentru artisti si nu numai. Florile sunt simboluri universale ale frumusetii. Ele simbolizeaza confortul, dragostea si afectiunea. Ele sunt intotdeauna cadourile perfecte si fac decorul ideal pentru orice casa, oricat de moderna sau de modesta ar fi. Florile sunt perfecte.
De-a lungul istoriei, florile au fost reprezentate pe scara larga in arte. Artistii au fost intotdeauna captivati de flori. Arta si florile sunt aproape inseparabile. Aproape de la inceputul artei ca forma de expresie umana, au existat picturi cu flori, exista si vor exista cu siguranta datorita frumusetii lor de neegalat.
Daca privim in anii 1400 inainte de Hristos vom observa artistii Cretei miceniene cum decorau vasele si frescele cu flori stilizate.
Daca privim in Egiptul antic vom observa lotusul, care simboliza soarele si avea legaturi puternice cu conceptul de creatie si renastere. Acesta era adesea folosit in picturile de papirus, amulete si ceramica.
In Grecia antica deja se reproduceau varietati de flori si de nuante coloristice ale acestora. Aceeasi prezenta a florilor in decorari o cunoaste si Imperiul Roman, dovada stau frescele si mozaicurile descoperite la Pompei.
Adevarata pictura cu flori, insa, in care acestea fac exclusiv subiectul obiectului de arta, apare in China, sub dinastiile Jin (265-420) si Wei de Nord (386- 534), capatand un incredibil accent realist spre secolul X si culminand cu arta lui Shoupin Yun (1633-1690), al carui tablou „Trandafir” deschide oficial cartea de istorie a florilor in pictura lumii.
In Europa secolelor XVI, XVII si XVIII este momentul aparitiei „botanistilor”, preocupati de plante. Cum fotografia nu aparuse, se nasc desenatorii specializati in realizarea unor „portrete” cat mai fidele modelului. Amintim artisti ca Joris Hoefnagel, Ambrosius Bosschaert, Bruegel cel Tanar, Jan Davidsz de Heem, Daniel Seghers, Jan van Kessel, Frans Snyders, Jan van Huysum si mai tarziu Jan Frans van Dael care au adus florile in diverse compozitii deosebit de frumoase. Sunt realizari perfecte din punct de vedere al tehnicii picturale, cu lumini si culori generoase.
Pictorii renascentisti fac pasul urmator si aduc florile in portrete, plasandu-le pe acelasi nivel de importanta in compozitia tabloului. Italienii Giovanni da Udine, Mario Nuzzi, spaniolul Juan de Arellano si francezul Jean-Baptiste Blin sunt reprezentativi in acest sens.
Dar adevarata explozie a florilor in pictura o cunoaste trecerea spre secolul XIX, cand marii pictori iti creeaza stiluri atat de unice, de bine definite, incat si florile lor devin usor de reperat si de recunoscut, purtand amprenta inconfundabila a autorilor lor. E perioada cea mai concentrata in mari nume, fiecare aducand omagiu frumusetii florilor si naturii in marea sa generozitate de forme si culori: Paul Cézanne, Vincent Van Gogh, Jacques-Emile Blanche, Edouard Manet, Berthe Morisot, Séraphine de Senlis, Claude Monet, Pierre Auguste Renoir, Odilon Redon, Henri Matisse, René Magritte, Bernard Buffet, Marc Chagall, Pablo Picasso… si multi altii, printre care si artistii romani ca Stefan Luchian care straluceste cu cinste, cu anemonele sale, la fel ca si Tonitza, Grigorescu, Baba si Andreescu.
Dar cine nu a admirat cel putin o data impresionanta colectie de picturi cu floarea soarelui al lui Van Gogh, iubita in intreaga lume, in care forta si stralucirea galbenului se transforma in optimism instant, precum si inconfundabilii nuferi si irisi ai lui Claude Monet care a reusit prin ei sa defineasca standardul florilor impresioniste? Sau, poate, in renumitul tablou „ Primavera” de Botticelli, cine nu a admirat zeita Primaverii care este prezentata stropind multitudinea de flori pe pe podeaua padurii?
Dar nu doar pictorii au ramas uimiti de frumusetea florilor. Marturie a iubirii lor au ramas frumoasele lor cuvinte scrise intrate in eternitate. A trai nu este suficient ... trebuie sa ai soare, libertate si cateva flori ”, a scris Hans Christian Andersen, „Pamantul rade prin flori”, a spus Ralph Waldo Emerson, „Cand mai ai doar doi banuti in lume, cumpara o paine cu unul si un crin cu cealalalt”, sfatuieste un proverb chinez, sunt doar cateva din vorbele pline de admiratie a unor magicieni ai cuvintelor.
Florile continua sa fie prezente si astazi, iar picturile florale cu semnaturi celebre continua sa fie unul dintre cele mai populare subiecte de studiu si categorii de arta ce sunt vandute astazi in toata lumea.
Daca ar fi sa mentionam cea mai pictata floare probabil ca trandafirii detin primul loc in topul celor mai pictate flori, datorita expresivitatii lor, simboluri deja legendare ca mesageri ai iubirii, puritatii sau pasiunii.
Florile ne fascineaza simturile. Culorile lor translucide ne atrag privirile, petalele lor catifelate ne impresioneaza. Cultivam flori, le daruim, le trimitem ca mesageri, le pictam, le fotografiem, le privim si scriem despre ele. Dar de ce?
Deoarece florile au darul de a vindeca, asa cum stiau specialistii gradinari si asa cum demonstreaza cercetarile astazi. Cercetarile arata efecte benefice masurabile din punct de vedere fiziologic din observarea florilor timp de doar patru minute. Pur si simplu, florile ne fac fericiti.
Noi, oamenii, depindem de hrana spirituala din flori. Suntem dependenti de frumusetea lor si de emotiile pozitive induse de acestea. De aceea ne inconjuram cu ceea ce iubim.
Florile au un limbaj simbolic in care diverselor plante si flori li se atribuie semnificatii de dragoste, onestitate, credinta, umilinta, putere, victorie, etc.
Floriografia si dictionarele florale au inflorit in epoca victoriana si oamenii puteau transmite un mesaj codat prin selectarea florilor. Destinatarul putea traduce sensul acestor „buchete vorbitoare”.
Imbinarea dintre cultura si natura a fost o parte importanta si a traditiei chineze. Elementele naturii intruchipeaza valori importante. Astfel, ei mentioneaza ca florile de prun, alaturi de orhidee, bambus si crizanteme au fost numite de catre vechii chinezi cele „patru nobile”, tocmai datorita nobletii in sine (prunul), a puritatii (orhideea), a justitiei (bambusul) si a smereniei (crizantema), pe care le simbolizeaza.
Limbajul florilor - floriografia - atribuie semnificatii specifice florilor, mult mai profunde decat culoarea acestuia cum este de exemplu un trandafir rosu pentru dragoste. Violetele sugereaza fidelitatea, narcisele simbolizeaza fericirea, iar gladiolele vorbesc despre forta caracterului.
Margareta provine din „ochiul zilei”, reflectand soarele in sine, centrul sau auriul si razele de petale si, de asemenea, ochiul care se deschide in zori si se inchide cu intunericul.
Irisul este un simbol al primaverii. Magnoliile reprezinta frumusetea, lotusul simbolizeaza puritatea, bujorii simbolizeaza faima si bogatia, crizantemele simbolizeaza durata si viata lunga, Hibiscus este o floare populara chineza care simbolizeaza faima, bogatia, gloria si splendoarea, crinii sunt adesea oferiti femeilor in ziua nuntii sau in zilele de nastere si simbolizeaza „unire fericita de o suta de ani ”, orhideea simbolizeaza dragostea si frumusetea si poate fi un simbol al unui cuplu casatorit, ea reprezinta bogatie si avere si unitate, garoafele simbolizeaza succesul, dragostea si caritatea, lalelele simbolizeaza dragostea, fericirea si prietenia, florile de cires indica o inima curata si blanda. Dar, considerata cea mai populara floare din lume, trandafirul simbolizeaza dragostea, admiratia si aprecierea si va ramane mesagerul iubirii.
Frumusetea florilor se datoreaza faptului ca sunt efemere iar deschiderea lor este o mereu o bucurie oriunde si oricand. Florile se intorc ca niste indragostiti intotdeauna spre soare. Florile sunt petale de matase, sunt roua, sunt cea mai suava atingere, sunt placere. Suntem captivati de flori.
Macul, a scris John Ruskin, este „sticla pictata; nu straluceste niciodata atat de puternic ca atunci cand soarele straluceste prin el ”.
Florile sunt mesagerul frumusetii si al dragostei, sunt poezie, sunt perfectiune prin simetria, stralucirea si delicatetea lor fara cusur, sunt intruchiparea frumusetii, sunt mesageri care vorbesc fara cuvinte, sunt o binecuvantare - sunt un remediu miraculos.
Florile sunt ... miracolele Pamantului.
Din dragoste pentru toate florile, fie ele trandafiri, maci, nuferi, margarete, am creat o categorie dedicata florilor pentru a putea sa vi le oferim.
Avem nevoie de forta florilor, de vitalitatea lor si de frumusetea lor neasemuita. Avem nevoie de flori in viata noastra!
In categoria Tablouri Canvas Flori veti gasi tabloul potrivit oricarei incaperi. O multitudine de flori, intr-o gama larga de culori, va asteapta sa le alegeti si sa dati, cu ajutorul lor, viata, echilibru, emotie si sentimente placute casei voastre.
Umpleti golul din jurul vostru cu florile potrivite! Lasati-le sa va creeze o permanenta primavara!
Lasă un răspuns