Culorile sunt energie si ne influenteaza viata!
Avem nevoie de culoare! Culorile sunt energie…
Suntem inconjurati de culori si culorile ne influenteaza viata.
Tot ceea ce trebuie sa facem este sa incepem sa dam importanta culorilor si sa urmarim modul in care ele actioneaza asupra noastra.Ati urmarit vreodata cu atentie decorul din diferitele locuri pe care le-ati vizitat? Culorile sunt diferite, stralucitoare si distractive sau pale si sterse. Credeti ca designerii au ales aceste culori la intamplare? Le-au ales pentru ca voi sa va simtiti fericiti sau dimpotriva foarte linistiti cat sunteti acolo. Ei stiu ca toate culorile ne influenteaza si prin ele ne induc o anumita stare. Si se folosesc cu succes de acest aspect al culorilor.Va aduceti aminte de momentele insorite ale verii cand stateati la plaja dupa cum v-a recomandat bunica cu intelepciunea ei? Stiti de ce se acorda atata importanta bailor de soare? Baile de soare sunt importante pentru absorbtia culorilor din razele de soare de catre organism. Cunoasteti sentimentul de melancolie care ne cuprinde uneori toamna, datorita lipsei de lumina solara si a reducerii numarului de culori pe care primavara si vara le ofera cu atata generozitate? Acest sentiment este neplacut si apare in lipsa culorilor.Avem nevoie de culoare!
Terapia prin culoare?
Vechii egipteni, chinezi si indieni credeau in terapia prin culoare. Egiptenii se scaldau si beau apa expusa indelung la razele soarelui intr-un recipient din sticla pictata. Chinezii recurgeau la colorarea fetei pentru stabilirea diagnosticului. Medicina ayurvedica, originara din India, considera ca chakrele (un fel de plexuri nervoase localizate la diferite niveluri ale corpului) actioneaza ca prisme redand si amplificand culorile care ne inconjoara.Inca din antichitate s-a constatat ca fiecare culoare are un anumit efect asupra noastra. Psihologia acorda de asemenea o atentie deosebita culorilor si efectelor acestora asupra psihicului uman. Utilizate in scop terapeutic culorile au efecte spectaculoase asupra psihicului si a sanatatii.Terapia prin culoare este o forma de terapie alternativa care foloseste simturile pentru a echilibra organismul si a-i oferi ocazia de a se vindeca prin forte proprii. Culorile sunt folosite pentru a induce diferite stari in organism, care favorizeaza preventia sau vindecarea unor afectiuni.In zilele noastre, cercetatorii recunosc ca, intr-adevar, culorile au efecte puternice asupra psihicului uman, iar prin intermediul psihicului au efect puternic asupra dispozitiei si sanatatii. Desi nu suntem constienti de asta, ochii nostri si corpul nostru se confrunta constant la lungimile de unda ale luminii care ne inconjoara.Terapia prin culoare poate fi utila pentru orice fel de problema, fie ea, fizica, mentala, spirituala, emotionala sau pur si simplu pentru relaxare. Culoarea poate fi folosita pentru echilibrarea energiilor din corpul nostru si evitarea posibilelor probleme. Ea poate fi un catalizator al proceselor de vindecare. Culoarea cerului, culoarea unei flori inflorite, culoarea frunzelor, culorile tuturor lucrurilor care ne inconjoara ne influenteaza starea in care ne aflam.Culorile sunt energie. Culorile au existat mereu in viata noastra. Sunt prezente peste tot: in natura, in vestimentatia noastra, in alimentatie, in cosmetica, in medicina si mai ales in arta. Ele pot provoca la nivelul creierului anumite procese care sa influenteze starea de sanatate a intregului organism.
Haideti sa vedem ce ne transmite fiecare culoare.
Rosul este culoarea energiei
Rosul este culoarea focului si a fortei vitale. Este energia datatoare de viata. Este fierbinte. El stimuleaza, instiga si energizeaza. Este utilizat pentru tratarea depresiei. Creste tensiunea si temperatura corpului. Stimuleaza mintea si vointa. Este o culoare puternica, nuantele ei pot indica furie dar si iubire pasionala. Este o culoare foarte calda, un stimulator general, care provoaca, incita la actiune, insufletire, activare, mobilizare, faciliteaza asociatiile mintale de idei. In spatiul in care vreti sa stimulati activitatea mentala inconjurati-va de tablouri in care predomina culoarea rosie.
Portocaliul este culoarea emotiilor
Portocaliul este culoarea caldurii, creativitatii si emotiilor. Indica bucurie, curaj si un caracter sociabil. Este o culoare care poate reflecta deschiderea catre prietenie si pentru colaborare. Este un bun stimulator emotiv si creaza senzatie de apropiere puternica. De asemenea portocaliul stimuleaza secretiile gastrice si digestia, si in acelasi timp poate creste senzatia de foame. in acelasi timp, accelereaza pulsul si trateaza stresul. Este o culoare folosita cu succes in bucatarii. Un tablou in care portocaliul predomina, asezat langa masa, va rezolva problema copiilor mofturosi la mancare.
Galbenul este culoarea luminii
Galbenul este culoarea spiritualitatii si a cunoasterii de sine. Galbenul este culoarea activitatii mentale si a luminii solare. Arata deschidere catre a invata, iluminare, intelepciune si inteligenta. Nuantele pastelate reflecta deseori entuziasmul, forta ideilor si dezvoltarea spirituala. Ne permite sa ne relaxam, sa patrundem in adancul constiintei si sa echilibram energia organismului. Stimuleaza si intretine starea de vigilenta, sporeste capacitatea de mobilizare si concentrare a atentiei, predispune la comunicare. In camerele copiilor este bine sa echilibrati spatiul cu tablouri in care sa predomine galbenul deoarece stimuleaza inteligenta si dorinta de a invata si transmite senzatia de siguranta si de bine.
Verdele este culoarea echilibrului
Verdele este culoarea sensibilitatii si compasiunii, culoarea sperantei si a optimismului. Reflecta cresterea, simpatia si calmul. Privirea acestei culori ne ajuta sa obtinem echilibrul. Este o culoare a bunastarii, fortei si prieteniei. Genereaza liniste, buna dispozitie, relaxare, meditatie, echilibru, contemplare, abundenta de asociatii mintale de idei. Este o culoare rece, placuta, odihnitoare, linistitoare si calmanta. Faciliteaza deconectarea nervoasa. Verdele il gasim in minunatele peisaje de primavara si de vara care ne pot infrumuseta camerele in care ne dorim sa ne odihnim si sa ne calmam.
Albastrul este culoarea linistii
Ne induce linistea interioara si faciliteaza meditatia. Este culoarea calmului si a linistii. Reflecta devotament, adevar si seriozitate. Nuantele deschise de albastru reflecta o imaginatie activa si o buna intuitie. Nuantele inchise pot indica sentimentul de singuratate. Albastrul intens indica cinste si discernamant. Este o culoare rece, odihnitoare si linistitoare, indeamna la calm si predispozitie la concentrare si liniste interioara. Transmite seriozitate, ingaduinta, pace, dor, nostalgie. Un tablou in care predomina cerul de un albastru nesfarsit cu siguranta va transmite o intensa liniste.
Violetul este culoarea constiintei
Violetul este culoarea transformarilor, a imbinarii inimii cu mintea, a fizicului cu spiritualul. Aceasta este culoarea conştiinţei cosmice care conduce la trezirea conştiinţei umane. Reflecta independenta si intuitie. Are un efect contradictoriu. Transmite in acelasi timp atractie si indepartare, optimism si nostalgie. O floare violet sau un un tablou abstract in care predomina culoarea violet cu siguranta ne va trezi intuitia.
Culorile dau sens vietii.Trebuie doar sa luam din curcubeu culoarea de care avem nevoie.
Lasă un răspuns