PRINCIPIUL CELOR 5 ELEMENTE FENG SHUI
PRINCIPIUL CELOR 5 ELEMENTE
Conform specialistilor Feng Shui, orice obiect are o anumita energie, pe care o transmite persoanelor aflate in apropiere.
Chinezii din vechime au observat schimbarile din natura si in urma analizei acestora au ajuns la conceperea principiului celor 5 elemente care se regaseste atat in medicina chineza cat si in filosofia Feng Shui.
Prin elemente intelegem forme ale energiei care se manifesta diferit in timp. In Feng Shui interactiune celor 5 elemente este folosita pentru a spori puterea chi’-ului pozitiv si pentru a corecta chi’-ul negativ.
Acest principiu este fundamentul care studiaza modul in care aceste forte se misca si interactioneaza intre ele.
Cele cinci elemente sunt: Apa, Lemnul, Focul, Metalul si Pamantul.
Asezarea acestor elemente este extrem de importanta, intrucat determina doua tipuri de cicluri, care pot fi productive sau distructive.
Intr-un ciclu productiv, un element da nastere altuia, creandu-se, in acest mod, un ciclu infinit. Apa hraneste lemnul, lemnul hraneste focul, focul creaza cenusa care se transforma in pamant, pamantul creaza muntii de unde se extrage metalul iar metalul, reprezentat de munte, da nastere apei (apele izvoresc din munti).
Intr-un ciclu distructiv, un element distruge alt element: focul topeste metalul, metalul taie lemnul, lemnul strapunge pamantul, pamantul absoarbe apa, iar apa stinge focul si astfel ciclul se stinge.
Elementul Foc
- Focul este considerat cel mai puternic element dintre cele cinci si reprezinta energia si pasiunea. In acelasi timp, acesta este singurul care se raspandeste in toate directiile. Este utilizat pentru a atrage lumina, succesul si faima si poate fi reprezentat de obiecte roz, portocalii, rosii, purpurii sau galben puternic. Se amplaseaza in zona de Sud si poate fi folosit sub forma de lumanari, lampi, obiecte piramidale, seminee.
Elementul Pamant
- Elementul Pamant se utilizeaza in Nord-Est si Sud-Vest. Este simbolul stabilitatii, increderii si sigurantei si este amplificat de foc si distrus de lemn. Culorile specifice acestui element sunt maroul, galbenul si portocaliul. Ca sa il introduceti in locuinta, folositi roci, pietre, argila, obiecte decorative din ceramica sau teracota, cristale.
Elementul Metal
- In ceea ce priveste elementul Metal, el poate fi utilizat sub forma de diferite obiecte metalice din argint, bronz, cupru, aur sau orice alt metal. Folositi sfesnice si cutii metalice, clopotei metalici, statuete etc. Metalul simbolizeaza flexibilitatea si concentrarea si este reprezentat de culorile auriu, argintiu, alb, cenusiu. Este amplificat de Pamant si distrus de Foc si emana putere si autoritate.
Elementul Apa
- Apa reprezinta succesul financiar, motiv pentru care, in general, este utilizata in birouri. Acest element este cel mai important, daca va doriti o armonie perfecta in mediul in care traiti. Pentru a profita de beneficiile acestuia, se va amplasa doar langa un element care il amplifica, precum metalul, si nu langa Pamant, care il distruge. Culorile specifice acestui element sunt negrul si albastrul. Puteti folosi acest element in locuinta sub forma de acvarii, fantani, boluri cu apa (care trebuie sa fie mereu proaspata), sub forma de fotografii sau tablouri cu imagini acvatice.
Elementul Lemn
- Element ce semnifica verticalitatea si cresterea, Lemnul trebuie sa fie prezent in orice spatiu. Acesta simbolizeaza progresul si expansiunea si ajuta la pastrarea unei locuinte prospere si sanatoase. Amplasati in zona de Est si Sud-Est a incaperilor mai multe plante, pentru a avea noroc in dragoste si in familie. Elementul Lemn este amplificat de apa si distrus de metal. El este reprezentat nu de mobilier, dupa cum cred unele persoane, ci de plante decorative, mici copaci de apartament, clopotei din bambus, elemente decorative din bambus, tablouri ce redau imaginea unor copaci, plante sau peisaje din natura. Culoarea specifica este verdele.
Putem să aducem cele 5 elemente într-o incapereîntr-un mod subtil, care să nu deranjeze designul modern sau clasic. De exemplu, pereții din living pot fi văruiți în alb, canapelele pot fi de culoare gri, iar elementele lipsă pot fi asigurate de un tablou abstract care să conțină turcoaz, violet și crem. Dacă nu ne plac tablourile, putem folosi vaze, pernuțe, obiecte de decor de mai multe culori, pentru a simboliza cele 5 elemente.
În plus, elementul lemn este reprezentat de plante verzi, iar apa, de fântâni arteziene de interior, pe care le putem folosi pentru a crea armonie și prosperitate.
Fiecare element guvernează anumite organe din corp, de aceea, folosirea culorilor în locuintane poate îmbunătăți sănătatea: foc – inimă, apă – rinichi, lemn – ficat, metal – plămâni, pământ – stomac.
Este important să păstrăm echilibrul și să nu exagerăm în combinarea celor 5 elemente.
Lasă un răspuns