Get Adobe Flash player

2007

15 septembrie 2007


Startonight ia fiinta

Interviu cu domnul Helmut Lox, Co-Fondator al companiei Startonight.

Stimate Domn Lox,
Sunt reporter la publicatia de afaceri Forbes Romania si lucrez la un articol despre Startonight. Am discutat deja cu domnul Grecu si am nevoie de cateva informatii referitoare la inventia dumneavoastra.
Cu stima,
Camelia Enachioiu

Cand ati inventat acest fotopolimer special?

Proiectul realizarii acestor retete unice de solutii polimerice, fotosensibile si termosensibile care au  proprietatea de a emite lumina vizibila in intuneric a fost demarat cu sprijinul unor specialisti romani si germani incepand cu primavara anului 1999. Crearea retetelor specifice se prezinta ca un proiect complex ce a fost, este si va fi permanent intr-un proces continuu de dezvoltare si perfectionare. El este rodul muncii desfasurate de un numar de specialisti din diverse institutii si centre universitare de dezvoltare – proiectare, atent selectionati de mine, si nu pot afirma ca meritul imi apartine exclusiv.

Care a fost scopul de baza pentru acest polimer?  Presupun ca ati vrut sa il folositi in industria chimica.

Functia de baza oferita de acest compozit polimeric este sa emita lumina in intuneric fara niciun consum de energie electrica. Prin particularitatile lui speciale, el ofera o larga aplicabilitate in multe domenii de activitate desi initial el a fost realizat pentru a servi in alte domenii de activitate respectiv in scopul semnalizarilor si avertizarilor luminoase in industria electrotehnica si chimica. Practic, intr-o anumita perioada, cu zece ani in urma, aveam nevoie de “ceva” care sa-mi lumineze si sa-mi semnalizeze niste vane si niste robineti de presiune de gaz in intuneric intr-o zona de activitate unde nu aveam posibilitatea de a aduce o retea de electricitate, existand un risc maxim de producere a incendiilor. Constanta pe care o aveam eu atunci era sursa infinita de energie solara care intra ziua prin doua ferestre mari ce luminau acea incapere subterana. Primele incercari au constat in utilizarea unor substante pe baza de fosfor dar datorita randamentului luminos foarte slab am renuntat repede la ele si am cautat “ceva” alternativ care sa asigure o sursa de lumina care sa lumineze in intuneric cel putin 7-8 ore, adica pe toata durata noptii. Datorita faptului ca locatia in care se cereau folosite aceste “surse luminoase de semnalizare si avertizare” era cufundata in intuneric total in timpul noptii, dar si din cauza absentei altor surse de lumina conventionale, intensitatea luminoasa emisa de aceste solutii polimerice nu trebuia sa fie foarte mare, ci suficienta cat sa pot vedea unde se aflau robinetii si vanele de presiune care trebuiau actionate in caz de urgenta. Pornind de la necesitatea realizarii acestor lucruri, am inceput sa caut si alte solutii si substante auto-luminante. Negasind nimic care sa corespunda nevoilor mele am apelat la un grup de specialisti, unii dintre ei fiindu-mi prieteni si colegi care lucrau in diverse institutii de cercetare-proiectare din Romania si Germania si astfel cu ajutorul lor a prins viata proiectul care astazi se numeste Startonight…..vedeti pana si numele pe care l-am ales cativa ani mai tarziu cand totul se afla intr-o etapa in care putea fi oferit marelui public are doua semnificatii pe care va las sa le descoperiti dumneavoastra.


Care e profesiunea dumneavoastra?

Acum desfasor anumite activitati ce tin de chimia alimentara dar sunt implicat in dezvoltarea mai multor proiecte din diverse domenii de activitate.

De ce ati pornit un parteneriat cu domnul Grecu? De ce ati ales sa folositi polimerul pentru diferite articole comerciale?
 
Am ales sa-i incredintez dificila sarcina de a duce pe umeri greutatea acestui proiect deoarece eu am considerat ca domnul Grecu este managerul potrivit pentru Romania. Atunci cand l-am cunoscut el avea deja experienta in piata francizelor din Romania si mai mult decat atat era persoana care stia cum sa transforme o afacere mica dar promitatoare intr-un adevarat brand. Nucleul Startonight a fost creat in jurul lui si de atunci a stiut sa se inconjoare numai de specialisti de cel mai inalt nivel din care as vrea sa mentionez cateva persoane cum ar fi domnul Cristian Agopsa , un bun organizator si manager, domnul Ioan Neagu care este un fel de artist-tehnician cu “un milion de idei”  fara de care realizarea multor produse Startonight nu ar fi fost posibila, doamna Natalia Harceag un director executiv care stie cum sa puna in lumina un produs din momentul in care care iese de pe banda de fabricatie pana la raft, doamna Luciana Munteanu, persoana care iti poate spune cu precizie status-ul oricarui produs din stoc, doamna Ina Grecu, directorul de achizitie care poate sa gaseasca orice produs sau material in Romania sau in lume, Ninel Ilie un excelent grafician care si-a pus amprenta pe designul si prezentarea produselor Startonight. Acestea sunt numai cateva nume dragi mie care constituie nucleul de baza si motorul Startonight, persoane pe care am avut bucuria sa le cunosc si  pentru alegerea carora as vrea sa-l felicit pe domnul Grecu.  Aceasta e dovada care imi intareste convingerea ca oamenii sunt capitalul principal al unei companii de succes.
De-a lungul timpului am constatat  ca acest compozit polimeric poate sa asigure o larga aplicabilitate, incepand cu gresia si ceramica pe care calcam pana la elementele decorative si corpurile de iluminat de pe tavan. In plus el a fost primit de consumatori cu un neasteptat interes, cererea de produse care emit lumina in intuneric, concept Startonight, crescand exponential de la luna la luna. Sincer sa fiu, la data demararii acestui proiect nu mi-am imaginat ca va avea un succes atat de mare. In acea perioada eu venisem in Romania pentru a pune pe roate la propriu o afacere rent-a-car cu masini destinate segmentului de lux. Deoarece concurenta in acest domeniu era  foarte mica noua compania botezata de mine “Rent-a-Benz” trebuia sa asigure nevoia de mobilitate si confort la standarde ridicate a unei anumite clase sociale si sa aduca astfel un profit frumos.
Surpriza imensa a fost in momentul in care am constatat ca brandul Startonight se bucura de un imens succes de piata si “se vinde” mai bine decat orice alta afacere pe care am dezvoltat-o aici si surprizele placute au continuat pe un trend ascendent. Marturie stau diplomele si premiile de care se bucura produsele Startonight la expozitiile unde participa periodic.

Cat a durat crearea acestui polimer?

Nu as putea preciza cat a durat gasirea acestor formule chimice deoarece acest solutii polimerice sunt in continua dezvoltare si perfectionare. Va pot spune doar ca este un proces care isi va urma cursul, chiar si eu sunt curios de noutatile pe care le va aduce cu siguranta progresul tehnologic in acest nou si revolutionar domeniu.

 

                        "Creativitatea se naste din necesitate."           Albert Einstein