Get Adobe Flash player

recomandari tiparire

 

Tipar digital versus tipar offset       

In ultimele decenii tiparul offset a fost singura solutie de a tipari color. De cativa ani pe piata romaneasca s-a dezvoltat rapid solutia tiparului digital. Au aparut sute de copy-centre, precum si tipografii cu utilaje de formate mari, avand capacitati de mii de coli pe ora.

Cum ne orientam in aceasta piata tot mai diversificata? Mai jos sunt prezentate cateva caracteristici ale principalelor tehnologii de imprimare si lucrarile potrivite pentru fiecare dintre ele.

Pretul
Cele 2 tehnologii de tiparire au o structura a costurilor foarte diferita. La tiparul digital (asemanator cu imprimanta laser) nu exista costuri de pregatire, apesi butonul "Print" si in cateva secunde se tipareste pagina. Nu conteaza numarul de copii, toate vor costa la fel de mult.

Cu totul altfel stau lucururile in tiparul offset. Inainte de a tipari prima coala sunt necesare multe operatiuni costisitoare - listarea filmelor tipografice, realizarea placilor si pregatirea utilajului. Toate aceste operatii genereaza costuri fixe, care se distribuie pe numarul de coli tiparite. Cu cat va creste tirajul, cu atat va scadea pretul pe bucata.

Sfat: Tiparul digital este avantajos pana la tirajul de 200-300 exemplare. Peste acesta cifra cautati o tipografie cu utilaje offset.

Calitatea
La competitia pentru calitate, scorul este strans. Daca la offset detaliile sunt mai fine, la digital culorile sunt ceva mai stralucitoare (si datorita stratului de lac aplicat peste cerneala de majoritatea utilajelor). Pentru lucrarile pretentioase, tiparul digital are totusi cateva limitari. Nu se pot imprima culori speciale si nu se pot folosi cartoane cu diverse emboseuri. Iar la faltuire (indoire), tonerul se poate desprinde de pe muchia de indoire.

Viteza de executie
La acest capitol tiparul digital exceleaza. Timpul foarte scurt de pregatire si viteza de reactie sunt atuurile solutiei digitale. Daca la offset termenele de executie se masoara in zile, la digital pot fi ore sau chiar minute!

Versatilitate
Spre deosebire de tiparul offset, unde toate copiile sunt identice, tiparul digital ne permite personalizarea pana la nivel de exemplar. Aceasta caracteristica este extrem de utila pentru lucrarile cu continutul personalizat.

Decizia se va lua in functie de aceste 4 elemente: pret, calitate, viteza de executie si versatilitate. Se pot identifica grosier anumite tipuri de lucrari pentru fiecare tehnologie. Astfel lucrarile cu tiraje mici sau lucrarile personalizate (carti de vizita, fluturasi, brosuri, diverse etichete, felicitari etc.) se tiparesc digital, iar cele cu tiraje mai mari (pliante, cataloage, carti, reviste, etc) se realizeaza pe tipar offset.

Sfat: Tipariti minimul necesar. Evitati riscul invechirii materialelor de prezentare datorita schimbarilor in gama de produse sau a datelor firmei.